Krijg een beeld van de risico’s en mogelijkheden van de zaak die je wil overnemen.
Icoon Checkbox
Doe een grondige audit.
Icoon Pijl
Bepaal de waarde en betaal de juiste prijs.
Icoon Vlag

En nu is het aan jou...

Vind een zaak om over te nemen

Misschien heb je zelf al een zaak op het oog, of doet er zich een mooie opportuniteit voor in jouw omgeving, maar anders zijn er enkele plaatsen waar je kan gaan kijken als je nog op zoek bent.

  • Sommige banken en grote accountantskantoren hebben voor bedrijfsovernames een specifieke afdeling.
  • Middelgrote accountantskantoren in jouw regio hebben ongetwijfeld in hun portefeuille klanten die eindeloopbaan zijn.
  • Enkele overnamebemiddelaars hebben zich verenigd in de Beroepsvereniging van Overnamebemiddelaars.
  • www.overnamemarkt.be, www.overnameweb.be en www.bedrijventekoop.be bevatten ook over te nemen bedrijven die zonder tussenpersoon werken.
  • Ook bij de klassieke immobiliën kan je soms overnamemogelijkheden terugvinden.

 

Ken het bedrijf dat je overneemt

Misschien wel de belangrijkste stap: zorg dat je op voorhand weet waar je aan begint! Wat neem je precies allemaal over, in welke staat is het bedrijf, zijn er schulden? Je zal hiervoor een due-dilligence onderzoek moeten doen om de risico's en kansen goed in te schatten.

    Voor dit onderzoek kan je de scan gebruiken die door Groep Claesen werd ontwikkeld. Om ze in te vullen, kan je inloggen met

    • gebruikersnaam: AO2020
    • wachtwoord: agentschap

    DOE DE OVERNAMESCAN

    Ga na of je over de volgende domeinen voldoende informatie hebt verzameld:

    1. de situatie van de huidige ondernemer
    2. het bestuur en leiderschap van de huidige ondernemer
    3. strategie en beleid
    4. financieel
    5. economie en markt
    6. fiscaal juridische aspecten
    7. potentiële opvolgers / overnemers

    Waarin zit voor jou de waarde van de zaak?

    Het voordeel van het overnemen van een zaak is dat je niet alleen het pand en de inboedel, maar ook 'extra' voordelen zoals bijvoorbeeld een bepaalde naamsbekendheid, het vaste cliënteel, en een professioneel netwerk overneemt. Sommige zaken kunnen vastgelegd worden in het contract, zoals bijvoorbeeld een verplichting om het personeel mee over te nemen. Bij andere zaken heb je meer vrijheid om je eigen stempel op de onderneming te drukken, zoals bijvoorbeeld het assortiment en de naam.

    Denk dus goed na welke richting je wilt uitgaan. Ben je van plan de zaak op dezelfde manier te runnen als de vorige uitbater? Of wil je net je eigen koers varen? 

    • Ga je de naam veranderen?
    • Ga je hetzelfde assortiment aanhouden?
    • Ga je een ander beleid voeren?
    • Blijf je dezelfde openingsdagen- en uren aanhouden?
    • Ga je het systeem van klantenkaarten behouden?
    • Neem je ook een eventuele website en sociale media over?

    Vergeet hierbij niet dat bij elke aanpassing die je doet je mogelijk een deel van die 'extra' voordelen opgeeft. Het vaste cliënteel zou hierdoor kunnen afhaken en andere oorden opzoeken. Het drukken van je eigen stempel bij het overnemen van een zaak houdt dus zeker risico's in, en daar moet je rekening mee houden bij het opstellen van je ondernemingsplan.

    Bepaal de overnamewaarde

    Hoeveel een onderneming waard is en hoeveel ze uiteindelijk zal kosten, kan soms nogal verschillen. Een groot aantal factoren heeft hier een invloed op, denk maar aan een te sterke afhankelijkheid van bepaalde personeelsleden of leveranciers of een slechte spreiding van het productenportfolio.

    Op basis van wat je te weten bent gekomen over de onderneming kan je je een beeld vormen van hoeveel ze waard is. Maak daarbij zeker gebruik van onze online waarderingstools.

    WAARDERINGSTOOL VOOR EENMANSZAKEN

    WAARDERINGSTOOL VOOR VENNOOTSCHAPPEN

      Zet de overname in gang

      Hou er rekening mee dat het overnameproces een tijd in beslag kan nemen. Meer informatie over het proces zelf vind je op onze pagina Overnemen & Overlaten en in de brochure Groeien door overname - Gids voor overnemers.

      Laat je bijstaan

      Net zoals een 'gewone' starter moet je de haalbaarheid en groeimogelijkheden van je project grondig onder de loep nemen.

      Tijdens de derde week van november vindt elk jaar de Week van de Bedrijfsoverdracht plaats, maar ook doorheen het jaar zijn er evenementen, infosessies, en opleidingen die interessant kunnen zijn voor een overnemer. Bekijk ze op www.weekvandebedrijfsoverdracht.be.

      Sla hier alles op wat je te weten gekomen bent, om een goed overzicht te bewaren.

      Papieren