Leer je klant beter kennen.
Icoon Checkbox
Als je hem kent, kan je je product optimaal op zijn behoeften afstemmen.
Icoon Pijl
Zorg voor een betere ervaring en verkoop daardoor meer!
Icoon Vlag

En nu is het aan jou...

Vul dit schema in

Empathiemap klanten

Je brengt zo in kaart wat jouw product teweegbrengt bij de klant. Wat de impact is. Wat de klant denkt, wat de klant ziet. Wat ze zullen vertellen en horen.

Ben jij iemand die business to business verkoopt, bekijk het dan vanuit de eindgebruiker van je product of dienst. De hamvraag is: wat is het voordeel van jouw product of dienst ten opzichte van wat de concurrenten doen?

Heb je verschillende soorten klanten? Herhaal deze oefening dan voor elk klantsegment. Herhaal dezelfde oefening met het oog op de toekomst. Hoe denkt en voelt de klant van de toekomst zich? Zijn er dan bepaalde trends waar je misschien al rekening mee moet houden? Of bepaalde waarden die aan belang winnen zoals het duurzaamheidsaspect? Wedden dat deze oefening helpt om je klanten beter te leren kennen en je project versterkt!

Ga de interactie aan met jouw klant

Vanaf het prille begin van jouw project:

  • Voor/tijdens de opstart: vertel wat je van plan bent. Kopen ze al een gelijkaardige dienst of product? Zijn ze er tevreden over, kan het beter?
    Tip: bekijk concurrentie ruim. Een luxueuze kurkentrekker concurreert niet alleen met andere kurkentrekkers, maar ook met relatiegeschenken zoals een geschenkbon of een bos bloemen
  • Na verkoop: is jouw klant tevreden na de aankoop? Of tijdens het gebruik? Probeer daar achter te komen! Vraag een review of stuur hem/haar een enquête. Een bedankje achteraf (zeker na een negatieve review!) is een kleine moeite. Je klanten zijn immers potentiële ambassadeurs van je product of dienst. 
Kom uit je kot! Vraag feedback aan klanten en krijg zo nieuwe insteken voor jouw product of dienst.
Hilde, ondernemer
Klembord