Als ondernemer is het belangrijk dat je leert en blijft leren.
Icoon Checkbox
Vind de opleiding die bij je past dankzij onze checklist.
Icoon Pijl
Verminder de kost van je opleiding met de kmo-portefeuille.
Icoon Vlag

En nu is het aan jou...

Checklist voor de ideale opleiding

1. Welke competenties wil je bijschaven?

De eerste stap naar het vinden van een geschikte opleiding is bepalen welke kennis je mist of welke competentie je wil versterken. Maar daarvoor moet je misschien eerst weten wat voor type ondernemer je bent.

2. Van wie wil je les krijgen?

Vind je het belangrijk dat je les krijgt van een gerenommeerd expert of maakt dat voor jou niet zoveel uit? Wil je klassikaal bijleren of is een individueel traject eerder op jouw lijf geschreven?

3. Hoeveel tijd heb je (ervoor over)?

Een opleiding is een tijdsinvestering. Om het haalbaar te houden, denk je best na wat voor jouw de ideale moment is om een opleiding te volgen. Tijdens de week of in het weekend? Overdag of ’s avonds? Op een vast of een flexibel tijdstip? Online, via podcasts (VLAIO en FlandersDC hebben ook een kanaal), video's.... Kortom: hoeveel tijd neemt de volledige opleiding in beslag en over welke tijdsperiode wordt deze gespreid?

Tip: Abonneer je op het VLAIO-youtube kanaal.

4. Is een diploma of certificaat belangrijk?

Is een bewijs van je opleiding belangrijk of noodzakelijk voor de uitoefening van je beroep? Of is het eerder een extra troef om jouw klanten te overtuigen om met jou in zee te gaan? 

5. Hoeveel mag een opleiding kosten? 

Een gepaste opleiding is een investering in jezelf én jouw onderneming. Ook hier heb je eigenlijk te maken met een leverancier, onze tips over leveranciers zijn hier dus ook van toepassing. 

Tip: soms kan je de kost van je opleiding verminderen door een opleiding te volgen via de kmo-portefeuille.
 

Meer (bij)leren?

Klop aan bij de volgende instanties:

Het is pas een fout als je er niets uit geleerd hebt.
Kevin, adviseur
Papieren