Ontdek hoe je jouw onderneming digitaal kan beheren.
Icoon Pijl
Maak gebruik van online applicaties om zelf je aanvragen en aangiftes te doen.
Icoon Checkbox
Je kan veel tijd en geld besparen door je administratie online in orde te brengen.
Icoon Vlag

En nu is het aan jou...

Volg je aanvragen op

Een subsidie, erkenning of vergunning voor je onderneming aanvragen? Via e-loketondernemers.be kan je alle aanvragen nu vlot, gemakkelijk en overzichtelijk opstarten én opvolgen.

Vandaag kan je via het e-loket voor ondernemers subsidies, premies, erkenningen en vergunningen aanvragen en opvolgen zoals je omgevingsvergunning, de kmo-portefeuille, internationale subsidies, maar ook lokale maatregelen. Het e-loket werkt actief samen met andere instanties om dit aanbod zo uitgebreid mogelijk te maken.

Daarnaast krijg je ook een helder overzicht van je onderneming: je activiteitencode (NACE), je vestigingen, fiscale mandaten, je kadastraal plan en zoveel meer. Kortom alles op één handige plek. Zo bespaar je veel tijd en geld!

Het e-loket voor ondernemers kan je raadplegen als wettelijke vertegenwoordiger van jouw onderneming. Daarnaast kan je via het gebruikersbeheer van de Vlaamse overheid ook anderen, zoals bijvoorbeeld jouw boekhouder, de nodige rechten toekennen.

GA NAAR HET E-LOKET

Alle overheidscommunicatie op één plaats

De e-Box is een beveiligde inbox die alle officiële communicatie tussen ondernemingen en overheidsinstellingen centraliseert. Zo gebeurt de communicatie snel en veilig, en mis je nooit meer een bericht! 

Via de e-Box kan je documenten en berichten ontvangen, en kan je rechtstreeks antwoorden op de ontvangen berichten. Later zal je er ook zelf berichten kunnen versturen naar verschillende overheidsdiensten.

Je ontvangt er:

  • notificaties van aangiften,
  • aangetekende brieven,
  • attesten,
  • rappels,
  • rapporten

Als je onderneming geregistreerd is in CSAM heb je automatisch een e-Box waarmee je aan de slag kan. Is je onderneming nog niet geregistreerd in CSAM? Dan moet je je eerst registreren door een Hoofdtoegangsbeheerder aan te stellen in het Beheer der Toegangsbeheerders. Zodra de registratie uitgevoerd is, ontvangt je onderneming automatisch een e-Box.

OPEN JE E-BOX

Hou je gegevens up-to-date

In de Kruispuntbank van Ondernemingen vind je de publieke gegevens van alle ingeschreven ondernemingen en vestigingseenheden. Via MyEnterprise kan je een aantal van deze gegevens zelf aanpassen, of elektronisch een aanvraag doen tot aanpassing. Dat is weer een uitstap naar het ondernemingsloket bespaard!

Toegang tot MyEnterprise heb je als wettelijke vertegenwoordiger van de onderneming, maar je kan de volmachten ook zelf beheren en eventueel uitbreiden.

GA NAAR MYENTERPRISE

Volg je belastingen op

Als je een vennootschap of vzw hebt, kan je via Biztax je aangiften in de vennootschapsbelasting, de rechtspersonenbelasting en de belasting niet-inwoners/vennootschappen indienen, maar ook op voorhand de verschuldigde belasting berekenen, je aangifte opslaan en reeds ingediende aangiften raadplegen en aanpassen. Biztax kan gebruikt worden door alle personen die namens een vennootschap of een rechtspersoon een aangifte in de vennootschapsbelasting, rechtspersonenbelasting of belasting niet-inwoners/vennootschappen moeten indienen.

GA NAAR BIZTAX

Heb je een eenmanszaak? Dan kan je via MyMinFin je aangifte van de personenbelasting invullen en verzenden. Je kan er verder ook de status van de aangifte volgen, formulieren downloaden, persoonlijke gegevens raadplegen en beheren, de fiscale agenda raadplegen, en nog veel meer.

GA NAAR MYMINFIN

Via Intervat kan je ten slotte alles in verband met de btw in orde brengen. Je kan er je periodieke btw-aangiften doen, je jaarlijkse klantenlistings indienen, je terugbetalingen aanvragen, en verschillende aangiftes doen.

GA NAAR INTERVAT

Hou je tewerkstelling bij

Ook de RSZ heeft een online toepassing. Met Dimona (Déclaration Immédiate/Onmiddelijke Aangifte) kan je als werkgever bij de RSZ aangeven wanneer er een werknemer in dienst komt; een werknemer uit dienst gaat; of de tewerkstellingsperiode van een werknemer aanpassen.

In het personeelsbestand (de beveiligde databank van Dimona-gegevens) kan je ook werknemers en aangiftes opzoeken.

Deze gegevens worden via de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid (KSZ) automatisch doorgestuurd naar alle instellingen van de sociale zekerheid en aanverwanten (bijvoorbeeld RIZIV en FPD).

Door de aangiftes juist en tijdig te doen kan je vermijden dat:

  • arbeiders hun vakantiegeld te laat krijgen;
  • kinderbijslag of kraamgeld te laat wordt uitbetaald;
  • werknemers niet de opleidingscheques krijgen waarop ze recht hebben.

GA NAAR DIMONA

Voer je eigen boekhouding

Ga je zelf met je boekhouding aan de slag? Tegenwoordig bestaan er ontelbare online boekhoudpakketten waarmee je zelf je boekhouding kan bijhouden.

Met deze pakketten kan je zonder uitgebreide boekhoudkennis alle informatie op één plaats verzamelen, facturen en betalingen opvolgen en uitsturen, offertes opmaken, je klanten beheren,.. Kortom, alles wat je nodig hebt voor een heldere boekhouding en een goed beleid.

Factureer je ook aan (lokale) overheden of publieke organisaties? Dan ben je sinds 2017 verplicht een e-factuur af te leveren. Volg het stappenplan om te leren hoe je er aan begint. De overheid zet in de brochure 'Hoe elektronisch factureren' ook 11 toepassingen voor bedrijven met klein factuurvolume in de kijker die de voorbije jaren hun degelijkheid en betrouwbaarheid bewezen hebben.

BEKIJK DE BROCHURE 'HOE ELEKTRONISCH FACTUREREN'

Laat je bijstaan

Heb je interesse om nóg verder te gaan en eventueel ook enkele processen te digitaliseren? In onze Coaching- en Adviesdatabank vind je trajecten en begeleiding in verband met cybersecurity, AI, en digitale technologieën.

abstracte tekening