Ken de elf selectiecriteria voor het selecteren van een leverancier.
Icoon Checkbox
Voor startende ondernemers is de betalingstermijn vaak erg belangrijk.
Icoon Pijl
Zoek naar de balans tussen economische prestaties én ecologische en sociale prestaties.
Icoon Vlag

En nu is het aan jou...

Breng je netwerk in kaart

Ondernemen is geen one (wo)manshow. Je komt in contact met andere ondernemers, partners en ook ... leveranciers. Soms is hun impact op jouw onderneming beperkt, dan weer erg groot. Gebruik de partnerroos om deze in kaart te brengen

Jouw grootste impact kan bij hen liggen

Afhankelijk van de hele levenscyclus van jouw product of dienst kan de grootste ecologische en sociale impact bij een leverancier liggen.  Bepaal wat jouw impact ligt. Het is belangrijk een goed doordachte keuze en afweging van criteria te maken. De perfecte leverancier die duurzaam, goedkoop, snel en goed is, bestaat helaas niet. 

Buikgevoel volstaat niet

Denk na welke selectiecriteria belangrijk zijn bij je zoektocht naar leveranciers. Baseer je daarvoor op de volgende checklist:

 1. Leverzekerheid - Je wil je leverancier kunnen vertrouwen. Een te late of ontbrekende levering kan grote gevolgen hebben voor je zaak. Lange of internationale toeleveringsketens kunnen onzekerder zijn. 
 2. Prijs - Spreek een prijs af voor de te leveren diensten of producten. Denk na over kortingen of extra kosten die kunnen aangerekend worden.
 3. Kwaliteit - De kwaliteit en de continuïteit of levensduur van de goederen of diensten zijn ook van belang. Certificaten en labels kunnen een bonus zijn. 
 4. Impact - Welke positieve en negatieve ecologische en sociale impact heeft de leverancier in de waardeketen en de samenleving?
 5. Aankoop of dienst - Diensten kunnen goedkoper, kwalitatiever, duurzamer en zekerder en meer ontzorgend zijn dan een aankoop. Overweeg ook het delen van producten. 
 6. Contractafspraken - Zijn er belangrijke contractafspraken nodig zoals een exclusiviteitsvoorwaarde, minimale afnameverplichting, … 
 7. Reactietijd - Is de leverancier gemakkelijk bereikbaar? Is er een klantendienst? Reactiesnelheid bij vragen of problemen?
 8. Ervaring - In veel gevallen heeft een leverancier die in de sector al jarenlang werkt een voordeel tegenover spelers met weinig ervaring.
 9. Terugnamebeleid - Ontevreden over de geleverde diensten of goederen? Wordt er een terugnamebeleid of tegemoetkoming in prijs voorzien wanneer je niet tevreden bent?
 10. Gedeelde waarden en normen - Denk na hoe belangrijk factoren als gedeelde waarden en normen van belang zijn bij de keuze van je leverancier.
 11. Financiële stabiliteit - Check je leveranciers eens op de nationale bank om de financiële gezondheid te bekijken. 

Tip: Screen de financiële stabiliteit van je partners via het ondernemingsnummer of ondernemingsdossier.

Lees altijd de kleine lettertjes voor je een offerte ondertekent.
Simon, adviseur
Gom