Ontdek hoe je een succesvolle crowdfundingcampagne opzet
Icoon Checkbox
Gebruik het crowdfundingcanvas om je campagne uit te werken
Icoon Pijl
Verzeker niet alleen je financiering, maar haal meteen ook al je eerste klanten binnen
Icoon Vlag

En nu is het aan jou...

Ontdek of crowdfunding iets voor jou is

Hoewel het misschien makkelijker lijkt om een groep 'gewone' mensen te overtuigen je een klein bedrag te geven, dan een bank of grote investeerder om je een groot bedrag te geven, is dit vaak niet het geval. Niet elk project is dan ook even geschikt voor financiering door crowdfunding. Maak daarom vooraf enkele aspecten duidelijk voor jezelf.

  • Heb je een product (met een USP)?
    Crowdfunding werkt beter voor producten dan voor concepten. Een sterk en volledig prototype is dus een must. Zorg er ook voor dat het duidelijk is waarom je product uniek is, hiervoor heb je een verhaal nodig.
  • Weet je aan wie je gaat verkopen?
    Tijdens je campagne zal je een ‘wachtlijst’ opbouwen van klanten die klaar staan om te kopen als het product beschikbaar is, maar ook daarvoor moet je al weten tot wie je je gaat richten, waarom zij jouw product zouden willen kopen, en hoe je ervoor gaat zorgen dat ze dat ook gaan doen. Het is belangrijker om een geïnteresseerde doelgroep te hebben dan een zo groot mogelijke doelgroep.
  • Heb je een plan?
    Als je het geld krijgt waarom je vraagt, wat ga je er dan precies mee doen? Net zoals bij de bank moet je je investeerders een duidelijk plan kunnen voorleggen zodat ze weten welke resultaten ze tegen wanneer kunnen verwachten.

Elementen van een succesvolle campagne

Als je besloten hebt dat crowdfunding perfect is voor jouw project moet je er ook nog voor zorgen dat je je campagne goed aanpakt, en dat begint lang voor je de geldinzameling opstart. Zo is het belangrijk dat je je netwerk aanspreekt en hen ambassadeurs maakt van je product. In onderstaand canvas, opgemaakt door FlandersDC, vind je alle elementen die je moet uitwerken voor een succesvolle campagne.

Crowdfundingcanvas FlandersDC
Schrift