Bepaal je noden vooraleer je op zoek gaat naar een geschikt pand.
Icoon Checkbox
Kies een locatie in functie van je huidige plannen én toekomstige ambities.
Icoon Pijl
Pand gevonden? Top, maar vergeet de juridische en fiscale gevolgen niet in kaart te brengen.
Icoon Vlag

En nu is het aan jou...

Vraag 1: thuiswerken of niet?

Het voordeel van werken in je eigen woning is dat je geen huur betaalt. Of net wel, omdat het fiscaal beter uitkomt. Als je van plan bent om aan je keukentafel te werken, check je best deze tips.

Ga je toch elders heen? Denk dan vooruit: heb je parkeerplaatsen nodig voor jezelf, je medewerkers en je klanten? Welke oppervlakte heb je nodig? Is de zichtbaarheid van je pand belangrijk? Kan je er uitbreiden als het moet? Mag je jouw activiteiten überhaupt uitvoeren in deze zone? Selecteer je cruciale criteria voor het vinden van je droomlocatie.

Gebruik de checklist in de leidraad voor het vinden van je pand. Wij noteerden alvast deze criteria:

Noteer je belangrijkste criteria.

Tip: Check zeker even bij de stad of gemeente wat mogelijk is op jouw droomlocatie. 

Start je zoektocht hier!

Vraag 2: wat kost een bedrijfspand?

De huurprijs of aankoop van een bedrijfspand is lang niet de enige kost die straks op je bankrekening weegt. Interieur en inrichting, kluswerken om je pand geschikt te maken voor je bedrijf, kosten van verhuizers, verwarming en verlichting, … Het is belangrijk dat je het totaalplaatje van eenmalige en terugkerende kosten zorgvuldig opmaakt. Dat moet je trouwens sowieso als je geld wil lenen om een pand aan te kopen.

Bekijk tijdig welke impact de huisvestingskosten hebben op de haalbaarheid van je onderneming. Gebruik hiervoor het Startkompas. 

Vraag 3: ben je juridisch in orde?

Als je huurt als onderneming, moet je de regels van de handelshuurwet volgen. Die beschermt je, maar legt je ook verplichtingen op. Check voor je dat contract tekent ook even het bestemmingsplan van je nieuwe locatie. Dat vertelt je of je op die plaats wel het soort bedrijf mag neerplanten dat jij voor ogen hebt.

Als niets zeker is, ontstaan er nieuwe mogelijkheden!
Corrine, adviseur
Laptop