Zet in op werkbaar werk
Icoon Checkbox
Ga voor positieve sociale impact
Icoon Pijl
Gebruik een tool om aan de slag te gaan met je sociale én ecologische impact
Icoon Vlag

En nu is het aan jou... 

Werkbaar werk 

Dag in dag uit zijn mensen in de weer voor jouw organisatie en/of je toeleveranciers. Zij hebben recht op werkbaar werk: goede, gezonde werkomstandigheden. Dit gaat bv over ergonomie op de werkvloer en een goede werk-privé balans. 

Als een toeleverancier zich in het buitenland bevindt, kan er ook risico zijn op kinderarbeid of mensenhandel. Ga na of je partners goede werkomstandigheden bieden. Een certificering kan een garantie zijn. 

Wie werkbaar werk heeft, heeft meer plezier in het werk, leert meer, blijft langer aan de slag en is minder vaak ziek. Leer bij over hoe werkbaar werk voordelen biedt voor werknemers, ondernemers en organisaties. Je rol als werkgever is hierin doorslaggevend. 

Neem je hele organisatie onder de loep 

Je kan op heel wat aspecten het verschil maken. In hoeverre hebben je medewerkers inspraak in hoe je organisatie geleid wordt? Krijgen ze leefbare lonen? Doen ze er ook voordeel bij als je organisatie het goed doet, door mede-aandeelhouderschap? 

Je doet er ook goed aan om na te denken over o.a. gelijke kansen, diversiteit en pesten op het werk. Je kan dit in een beleid gieten en dit transparant communiceren naar je (kandidaat) werknemers. Zo kan je al in twee stappen naar meer inclusie op de werkvloer

Omring je tot slot goed: zijn er partijen waarmee je liever geen zaken doet, zoals dictatoriale regimes? Verkoop je producten die ook voor militaire doeleinden kunnen dienen, en zo ja, hoe vermijd je dit? 

Ga voor een positieve impact 

Je hebt heel wat mogelijkheden om een positieve sociale impact te hebben. Zo kan je mensen tewerkstellen die een afstand ervaren tot de arbeidsmarkt. Dit kan in je eigen organisatie, maar ook door samen te werken met een maatwerkbedrijf.  

Je kan ook je organisatie koppelen aan een goed doel. Dat kan gaan van je medewerkers te laten meehelpen met een sociaal project, of door een donatie te doen voor elk verkocht product. Zorg hierbij dat er een helder verhaal is over waarom je organisatie hierop inzet. Je kan namelijk net als bij greenwashing beschuldigd worden van misleidende communicatie. 

Hoe begin je eraan? 

Weet je niet goed waar te beginnen? Je kan een tool gebruiken om je prioriteiten te bepalen en acties te formuleren. Deze tools helpen je bovendien ook om tegelijk aan de slag te gaan met je ecologische impact

  • Met de Common Good Matrix bekijk je je activiteiten en stakeholders volgens een waardenkader gebaseerd op het algemeen belang (Engelstalig) 

  • De Future Fit Benchmark helpt je heldere duurzaamheidsambities te formuleren, plannen op te stellen en je stakeholders te engageren (Engelstalig)