Wacht niet te lang met testen en kies je type markttest.
Icoon Checkbox
Weet welke feedback je wil verzamelen tijdens je markttest.
Icoon Pijl
Verbeter je product of dienst.
Icoon Vlag

En nu is het aan jou...

Methode 1: een enquête/bevraging

Een bevraging van jouw (potentiële) klanten kan je offline of online aanpakken. Het voordeel van offline bevragingen is dat je kan doorvragen. Het voordeel van online bevragingen is dat je een groter aantal klanten kan bevragen in korte tijd en de gegevens gemakkelijker kan verwerken. 

Stel zeker open vragen:

  • Wat vinden gebruikers goed aan je product of dienst?

  • Wat vinden gebruikers minder goed aan je product of dienst?

  • Wat vinden gebruikers van de vraagprijs
  • Hoe ervaren de gebruikers extra services?

Tip: motiveer respondenten met een bedankje in de vorm van een korting, een verloting van een geschenk of het behouden van het testproduct. 

Methode 2: een testverkoop via een (online) pop-up

Een pop-upwinkel is een tijdelijke winkel, waar je alvast kan testen of jouw producten verkopen op die locatie tegen de voorlopig bepaalde prijs. Het leent zich uitstekend voor experimenten inzake prijzen, verpakking, communicatie, enzovoort.

Een kleinere versie van een pop-upwinkel kan een beursdeelname zijn. Check de beurskalender voor de eerstvolgende data.

Tip: op zoek naar een goede locatie of info over vergunningen en huurcontracten voor jouw pop-upwinkel? Check het hier

Via een webshop kan je ook de verkoop van jouw producten/diensten uittesten gedurende een korte periode. Kies je voor een eigen webshop, bekijk deze website. Je komt er meer je weten over de keuze van je online profiel, de architectuur van je webshop, online betaalmogelijkheden evenals de  logistieke en juridische aspecten.

Methode 3: een crowdfunding campagne

Het opzetten van een crowdfunding geeft je de kans om je project te financieren en is tegelijkertijd een ultieme markttoets voor je project. Kom meer te weten over wat crowdfunding is, hoe je het best aanpakt, evenals welke types en platformen er bestaan. Volg het handige stappenplan voor het opzetten van jouw crowdfundingcampagne.

Tip: bij al deze markttesten kan je starten met een mockup-product (net echt, maar niet functioneel) of een prototype (een eerste versie van jouw product). Verder kan je AB-testing of split testing toepassen. Je maakt dan 2 versies van je product, dienst of communicatie en probeert daaruit conclusies te trekken.

Zit je vast? Test je product of dienst en verzamel zo nieuwe inzichten.
Shana, starterscoach
Klembord